Gostovanje dr. Mehrana Shafieja na nacionalnoj televiziji program HRT1

Dr. Mehran Shafie gostovao je na nacionalnoj televiziji na Prvom programu HRT-a u emisiji Dobro jutro, Hrvatska – tema: stranci u Hrvatskoj. Dr. Mehran Shafie dao je osvrt na trenutačnu situaciju u vezi s klasičnom i alternativnom medicinom i njegovom metodom liječenja pacijenata. Pogledajte cijeli intervju direktno na videosnimci:

Što je cupping terapija za uklanjanje boli kojom se koristi i Luka Modrić?

Naš nogometaš Luka Modrić privukao je veliku pozornost javnosti – točnije rečeno njegova leđa – nakon završene utakmice s Francuskom na Poljudu. U trenutku kada je hrvatski kapetan skinuo majicu, mnogi navijači su se upitali zašto se na njegovim leđima nalaze brojni veliki krugovi.

Riječ je o cuppingu, terapiji alternativne medicine koja služi za uklanjanje bolova u mišićima, otklanjanje toksina iz organizma i zatezanje kože uz pomoću takozvanih ventuza, odnosno vakuumskih čaša. Ta tradicionalna metoda liječenja pojavila se u Indiji oko 1600. godine pr. n. e., a korijene vuče još iz 2600. godine pr. n. e. u Kini i Iranu, rodnoj zemlji dr. Mehrana Shafieja koji je u Hrvatskoj 2018. godine osnovao prvi specijalizirani centar za cupping.

Članak iz 24 sata

Dr. Mehran Shafie osnovao je Cupping centar u Hrvatskoj

Drevna metoda vakuumskih čašica na koži dio je alternativne medicine, a njome se postiže duboka relaksacija našeg tkiva.

Nogometaš Luka Modrić nedavno je na leđima pokazao masnice koje su mnogi pripisali terapiji vakuumskim čašicama. Nazivaju je još i hidžama ili cupping, a riječ je o metodi koja je posebno popularna među sportašima u posljednjih šest godina, otkad se otkrilo da je koristi i najbolji plivač svih vremena Michael Phelps. Među prvima metodu je u Hrvatsku donio dr. Mehran Shafie, koji je osnovao i Cupping centar u Zagrebu, a riječ je o traumatologu i ortopedu koji se u potpunosti posvetio cuppingu. – Cupping je zapravo drevna tehnika liječenja u kojoj terapeut na kožu pacijenta, na točno određena područja, postavlja posebne čašice koje uz pomoć vakuuma usisavaju kožu. Na taj način postiže se odvajanje kože od potkožja i pojačava se prokrvljenost kože te svih potkožnih struktura ispod čaše. Nakon točno određenog stupnja usisnog tlaka i trajanja aplikacije, sukladno individualnom odgovoru pacijenta, vakuum se otpušta objašnjava dr. Shafie dodajući kako postoje tri tehnike, a to su suhi, vlažni i klizeći cupping. – Čašice koje se koriste zvonasta su oblika s ventilom na vrhu, na kojem se uz pomoć pumpice isisava zrak. Kroz povijest nekad su se koristili i običnim čašama, koje su zagrijavali kako bi iz njih izašao zrak, to se zove topli cupping. A još stariji povijesni ostaci svjedoče sa se taj postupak izvodio uz pomoć životinjskih rogova, koje su prislanjali uz kožu, kroz rupicu na vrhu isisavali zrak i potom zatvorili rupicu- objasnio je dr. Shafie. 

U kliznom cuppingu koriste se ulja koja se umasiraju u kožu, na to se postavljaju čašice i u pravilu ne ostaju hematomi ni masnice kao kod ostalih vrsta cuppinga. – Ta je tehnika osobito dobra za relaksaciju duboke muskulature i pomoću nje jačamo perifernu prokrvljenost, osobito kod ljudi koji boluju od specifičnih bolesti koje uzrokuju smanjeni protok krvi perifernog sustava, kao što su dijabetes i slični.

Također, odličan je kod sportaša nakon natjecanja jer omogućuje relaksaciju mišićnog tkiva. Suhi i vlažni cupping izvode se na sličan način, postavljanjem čašica, i pritom najčešće nastaju hematomi – kaže dr. Shafie ističući da vlažni cupping nosi i određeni zdravstveni rizik ako ga izvodi netko tko nije stručan. – Valja znati da vlažni cupping utječe na protok krvi u tijelu, pa se ne smije primjenjivati na ženama koje menstruiraju jer može izazvati poremećaje ciklusa i pojačati krvarenje. Nadalje, ako ga ne izvodi stručnjak, moguće je predugo držanje čašica na koži, što će uzrokovati plikove i oštećenja kože koja zahtijevaju dodatno liječenje. Iako se u svijetu smatra alternativnom metodom, u Turskoj vlažni cupping smiju izvoditi isključivo liječnici opće medicine ili s raznim specijalizacijama, dok je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima riječ o dijelu klasične medicine i zato se njome mogu baviti isključivo liječnici – istaknuo je dr. Shafie. 

Na tretmane kod dr. Shafieja redovito godinama dolazi i Zagrepčanin Goran Šimić (51), vlasnik tvrtke za trgovinu dodacima prehrani. Uvjeren je da mu je cupping pomogao.